3 November 2023. Drie top-werken van Mozart in Oude Kerk van Maasland.
Altijd fijn om in deze tijd van herdenken van overledenen rond Allerzielen in de RK-kerk en de laatste zondag van het kerkelijk jaar in de Protestantse kerk een Requiem uit te voeren. Aangevuld met Krönungsmesse en Exsultate, Jubilate voor de wat lichtere kost. Met de assistentie van een aantal projectleden, een prachtig solistenkwartet, de professionele leiding van Leo Smeets, en de begeleiding door het Dordrechts Kamerorkest met Henk van Zonneveld als continuospeler denken we u weer een boeiende avond te kunnen beloven.
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Zijn geschiedenis is natuurlijk overbekend: uitzonderlijk jong wonderkind, speelde op zijn negende al viool, piano, orgel en klavecimbel, schudde al vanaf zijn vijfde briljante composities uit zijn mouw en werd op zijn dertiende concertmeester in Salzburg. Hij beheerste alle muziekvormen van zijn tijd: opera, symfonie, pianoconcert, strijkkwartet, kamermuziek en religieuze muziek.
Wij kozen voor:
Krönungsmesse
Als hoforganist in Salzburg was Mozart verplicht religieuze werken te schrijven. Deze ‘Missa Brevis’ is daarin één van de hoogtepunten. Gecomponeerd ter herinnering aan de kroning van het Mariabeeld in de voorstad Maria Zell en op 23 maart 1779 voor het eerst uitgevoerd. Zijn liefde voor briljante zangerige solopartijen en groot orkest blijkt hier niet ver verwijderd van zijn wereldlijke werken, maar wel bezield met devotie.
Exsultate, Jubilate
Een uiterst virtuoos stuk voor sopraan-solo. Dit schitterende motet schreef Mozart in 1773 (nog geen 17 jaar oud!) tijdens zijn tweede reis naar Italië voor de beroemde castraatzanger en componist Venanzio Rauzzini, die veel indruk op Mozart had gemaakt en voor wie de jonge componist een echt bravourstuk wilde schrijven. Vermoedelijk was de tekst al bekend, want later zijn er in Salzburg nog twee andere versies gevonden waarvan de componist onbekend is.
Requiem
Mede door de film ‘Amadeus’ (1984) is de geschiedenis van zijn Requiem erg bekend: terwijl hij al ernstig ziek was kreeg hij van een geheimzinnige onbekende de opdracht om een Requiem te schrijven. Door zijn veel te jonge overlijden kon hij dat niet voltooien, waarna het, geheel in Mozarts stijl, werd afgemaakt door zijn leerling Franz Xaver Süssmayer. Dat deed deze zo goed dat het een waar meesterwerk is geworden, indrukwekkend en ontroerend, en er nog altijd discussie over is welke delen nu echt van Mozart zijn.
Varvara Tishina, sopraan
Varvara studeerde zang aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Ze studeerde af onder begeleiding van Hanneke de Wit, en volgde masterclasses van onder andere Miranda van Kralingen en Margreet Honig. Sinds 2016 maakt ze deel uit van het Groot Omroepkoor als eerste sopraan en begon ze als freelance zanger bij het Nederlands Kamerkoor en Collegium Vocale Gent, waar zij met groot succes vele operarollen vertolkte onder grote dirigenten. Haar veelzijdigheid komt ook tot uiting in de grote verscheidenheid aan projecten waar ze aan meewerkte. Van opera tot lied-repertoire met haar vaste pianiste Victoria Dmitrieva, in binnen- en buitenland. Ook zong ze veel oratoriumwerk zoals Mozarts Messa in C-mol, Poulenc’s Gloria, Brahms’ Ein Deutsches Requiem en de Matthäus-Passion van J.S. Bach. In 2015 was ze finaliste in het Grachtenfestival Conservatorium Concours. In datzelfde jaar won ze de Aanmoedigingsprijs voor jonge vocalisten die werd uitgereikt door de Vereniging Toonkunst Nederland. Tijdens de solistenpresentatie van impresariaat 10Vocaal in april van dit jaar zong zij de sterren van de hemel!
Daphne van Zundert, alt
Daphne studeerde in het schooljaar 2022-2023 af voor de bachelor klassieke zang aan de Academy of Music and Performing Arts (Tilburg) bij hoofdvakdocenten Margriet van Reisen en Sinan Vural. Momenteel volgt zij de pre-masteropleiding aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag) bij Noa Frenkel. Tijdens haar studie volgde zij masterclasses van Maarten Koningsberger, Claron McFadden en Annegeer Wöpke-Stumphius. Tijdens haar opleiding zong ze de operarollen Dido uit Dido & Aeneas (Purcell) in een productie met Sybrand van der Werf en Ottavia uit L’Incoronazione di Poppea (Monteverdi) in een productie met Nynke van den Bergh. Verder heeft ze veel liedrepertoire gezongen op verscheidene podia als Tivoli Vredenburg (Utrecht), Willem II Toonzaal (Den Bosch), Theater De Kring (Roosendaal) en Internationaal Liedfestival Zeist. Zij heeft zich tijdens haar opleiding gespecialiseerd in het vertolken van Russisch repertoire en verzorgde een geënsceneerde voorstelling over het personage ‘Anna Karenina’ uit Tolstoy’s novelle als haar afstudeerconcert. Ook zong zij al in verscheidene oratoria, waaronder de altsolo’s van het Gloria van Vivaldi (maart 2023, Deurne). Tijdens de audities in maart jl. in Maasland overtuigde zij ons van haar capaciteiten.
Edward Ross, tenor
Hij werd geboren in Wimbledon en begon zijn muzikale opleiding aan de London Oratory School. Later studeerde hij aan de Junior-afdeling van de Royal Academy of Music en werd hij tenor in het koor van de St. George’s Cathedral in Southwark. Hij vervolgde zijn studie aan het Royal College of Music en keerde daarna terug naar de Royal Academy om te studeren bij Neil Mackie. Als lid van de Academy Song Circle (meest getalenteerde vocalisten van de Royal Academy) zong Edward een uitvoering van On Wenlock Edge van Ralph Vaughan Williams en A Young Man’s Exhortation van Gerald Finzi. Ook werkte hij regelmatig mee aan de Kohn Foundation Bach Cantata-serie. Als solist werd Edward Ross in het Verenigd Koninkrijk ondersteund door de ‘Josephine Baker Trust’. Hij treedt nu regelmatig op met het Monteverdi Choir, het Marian Consort en het Orchestra of the Age of Enlightenment. In 2018 toerde hij door heel Europa en Amerika. Hij viel op door zijn uitvoeringen van Bachs muziek. Onder andere als Evangelist in de Johannes-Passion in o.a. Lincoln Cathedral, Winchester Cathedral en met het Overbacher Kammerchor in Duitsland. Recentelijk sloot hij zich aan bij het Monteverdi Choir tijdens hun tournee met Berlioz’ Benvenuto Cellini in de BBC Proms. Edward maakte op 7 april jl. in Amsterdam in de Johannes-Passion zijn debuut bij het Nieuw Bach Ensemble.
Luka den Boer, bariton
Zijn fascinatie en liefde voor muziek was op jonge leeftijd al groot. Op zijn zesde begon hij met accordeonlessen. Op school was zingen als vanzelfsprekend, waaruit zijn interesse en liefde voor de klassieke zang opbloeide. Op latere leeftijd volgde hij zanglessen bij sopraan Marjan Kuiper. Zijn professionele opleiding begon hij op de opleiding Docent Muziek te Leiden, waar hij zanglessen kreeg van tenor Bart Verhage. Momenteel studeert hij Klassieke zang aan het Codarts conservatorium te Rotterdam bij bariton Henk Neven. Hij volgde Masterclasses van o.a. Marjan Kuiper, Libia Hernández, Francine van der Heijden, Charlotte Riedijk, Marcel Reijans en Margreet Honig. Zijn interesse in het zingen van solo repertoire is veelzijdig: hij zingt graag zowel Oratorium als Opera en ‘Lied’ in de Duitse, Engelse en Franse taal. Muziek, tekst en spel hebben voor Luka een verbindende werking. Muziek als kunstvorm is voor hem communicatie, inspiratie en plezier. Dat liet hij dan ook zien en horen bij onze auditie in maart.
Henk van Zonneveld, orgel
Henk van Zonneveld behaalde voor zowel orgel als klavecimbel het Diploma Uitvoerend Musicus aan het Utrechts Conservatorium. Daarna specialiseerde hij zich in de uitvoeringspraktijk van barokmuziek en volgde masterclasses bij James David Christie, Jos van Immerseel, Ton Koopman, Gustav Leonhardt, en Harald Vogel. Hij maakte opnamen voor radio en televisie, treedt op in binnen- en buitenland en geeft verder concerten als continuo-speler met koren, orkesten en kamermuziekensembles. Als docent voor klavecimbel en orgel was hij 25 jaar verbonden aan het Centrum voor Kunst en Cultuur te Hilversum. Hij geeft lezingen, dirigeert koren en heeft een privé-lespraktijk voor piano, orgel en klavecimbel. Sinds 2000 is hij actief als orkestleider van zijn barokorkest Cappella Maria Barbara. Ook produceerde hij in eigen beheer een zestal cd’s. Voor de Concertzender maakte hij in 2015 twee programma’s over de door hem ontdekte Canon-code in Bachs ‘Kunst der Fuge’. Van de Matthäus-Passion maakte hij een reconstructie van de hypothetische éénkorige versie. Wij kennen hem van onze uitvoering van de ‘Messiah’ vorig jaar. Meer informatie op zijn eigen website: www.henkvanzonneveld.nl. Wij zijn blij met zijn medewerking.
Dordrechts Kamerorkest
Een begeleidingsorkest dat al meer dan een halve eeuw gespecialiseerd is in de orkestrale begeleiding van koren. Door zijn flexibele bezetting en dienstverlenende instelling wordt ieder concert een succeservaring voor zowel koor als dirigent. Het orkest bestaat uit een vaste kern van professionele musici die wekelijks repeteren. Het gebied waarin het orkest koren begeleidt strekt zich uit van Zeeland tot Overijssel en Gelderland. Naast koorbegeleidingen verzorgt het orkest ook zelfstandige concertuitvoeringen en verleent medewerking aan radio- en tv-opnames. Sinds 2012 is Evelyn Tjon-En-Fa de vaste concertmeester. In 2001 studeerde zij cum laude af als uitvoerend musicus aan het conservatorium in Tilburg. Philip Dingenen, 1e violist bij het Nederlands Kamerorkest, is de artistiek leider; hij studeert met het orkest de te spelen werken in.