Op vrijdag 8 april voert de Christelijk Oratoriumvereniging ‘Hosanna’ twee modern-klassieke werken uit: ‘The Armed Man’ (delen) van Karl Jenkins en ‘The Throne’ van Hans Cok. Om 20.00 uur in de Nieuwe Kerk van Maasland, Huis te Veldelaan 16. Daarbij zal de begeleiding worden verzorgd door RBO Sinfonia, een symfonie-orkest dat graag meewerkt aan educatieve projecten rond hun concerten. Vorig jaar maakten de leerlingen van de groepen zeven en acht van ‘De Groene Oase’ en volwassenen van de ‘Kijk op Kunst’-groepen van het ROC Mondriaan in Naaldwijk kennis met dit soort muziek. Dit jaar zijn de leerlingen van basisschool De Morgenster uit Spijkenisse uitgenodigd. In een serie lessen op school gaan de leerlingen van groep 7 / 8 aan het werk met geluid. Maandag 4 april wordt het project opgestart door de ontwerper van het project, docente Hettie de Graaf, tenor bij ‘Hosanna’. De 18 leerlingen van de groepen moeten aan de slag: Wat is geluid eigenlijk en hoe maak je zelf geluid. Welke muziekinstrumenten zijn er en hoe klinken ze. Natuurlijk maken de leerlingen op papier ook kennis met de componist van ‘The Throne’ en gaan ze zelf componeren. Verder kijken ze wat voor verschillende orkesten er bestaan en wat voor soort orkest het RBO is. Als ze dan ook nog een paar koren bekeken hebben komen ze aan bij het muziekstuk ‘The Throne’. De leerlingen zijn hier een hele week een dagdeel per dag mee bezig. De topper is natuurlijk het bezoek aan de Generale Repetitie op donderdagavond 7 april. Dan kunnen ze al die instrumenten en mensen ‘live’ ontmoeten. Stel je voor, sta je ineens oog in oog met een echte componist. En hoor je hoe de instrumenten in het echt klinken. Na het stemmen van de instrumenten in het orkest, kunnen de leerlingen ook de stemmen van het koor horen. Is het wat ze ervan verwachtten? En begrijpen ze nu waar het stuk over gaat? Het wordt een drukke week en een spannende afsluitende avond voor ze!!

educatief-2010

Foto: Educatief project 2010, aandacht bij de kinderen.

Voor veel kinderen zal het een hele openbaring zijn dat er zo, helemaal zonder microfoons, gezongen en gemusiceerd kan worden. Er staan wel eens microfoons, maar dat is dan alleen om het op te nemen, niet om te versterken. Als u met uw school ook een keer mee zou willen werken aan een dergelijk project, dan kunt u contact opnemen met mevrouw Den Hond, tel. 010-5919515. Wilt u enig inzicht in de informatie die het RBO Sinfonia heeft voor basisscholen en voortgezet onderwijs, kijkt u dan eens op www.orkestkidsite.nl!

RBO Sinfonia
RBO Sinfonia is al sinds 1984 bekend als het top koorbegeleidingsorkest van Nederland. RBO Sinfonia heeft al 250 koren begeleid, onder 240 verschillende dirigenten, al 1650 koorconcerten! Per jaar worden ongeveer 65 uitvoeringen van amateurkoren met professionele solisten en dirigenten ondersteund.

Naast concerten in middelgrote en kleine steden, meestal in historische monumenten/kerken, speelt RBO Sinfonia ook op de grote Nederlandse podia, o.a. het Concertgebouw te Amsterdam (al 100 keer), De Doelen te Rotterdam, en de Dr. Anton Philipszaal te Den Haag.

Het orkest kan bestaan uit enkele musici tot groot orkest, afhankelijk van wat het uitvoerende koor nodig heeft. Het repertoire bestaat uit 1180 verschillende werken van 285 componisten.

Daarnaast verzorgt RBO Sinfonia educatieve concerten. Het orkest wordt financieel gesteund door subsidies van de provincie Zuid-Holland en van het Rijk, ook in de huidige kunstenplanperiode 2009-2012. Veel informatie over RBO Sinfonia is te vinden op de website www.koorbegeleidingen.nl.

De Stichting Koorbegeleidingen vormt de organisatorische koepel van het orkest. Orkest en Stichting bestaan vanaf seizoen 1984/’85.

Voorverkoop
Inmiddels zijn de affiches verschenen en is de voorverkoop begonnen: bij de leden en Bloemsierkunst Bloei, Huis te Veldelaan 2, Maasland. In Maassluis bij Sigarenmagazijn ‘Hartelust’, Rembrandtlaan 1 (Palet). Meer informatie bij www.covhosanna.nl en telefonisch: 010-5913764. In de voorverkoop zijn de toegangskaarten (incl. tekstboekje) slechts € 18,50.

2017-09-20T17:22:20+00:00 08-04-2011|