Jubileumconcert 40-jarig jubileum Kees Schrijver, 21-04-2012

1972-2012

Kees Schrijver, 40 jaar dirigent

affiche-jubileum-2012

Hij is in 1948 geboren in Delft, waar hij de trompet-opleiding volgde aan de Delftse Muziekschool en lid werd van het fanfareorkest Soli Deo Gloria, en later ook van het Nationaal Jeugdfanfareorkest o.l.v. Piebe Bakker en het symfonieorkest Camarata o.l.v. Jos Vranken sr. Diverse solo-optredens volgden, o.a. met bekende organisten zoals Jan J. van den Berg, Piet van Amstel, Gerard Bal, Addie de Jong en Arie Keijzer.

In 1971 behaalde hij het diploma Onderwijzer met specialisatie Geschiedenis en Muziek, en werd muziekleraar aan een mavo in Rotterdam. Daarnaast begon hij een studie aan het Rotterdams Conservatorium: trompet, piano, theorie en zang.

1972. Dirigent van het Kathedrale jongerenkoor ‘de Math’ in Rotterdam (tot 1976).

1974. Dirigent van het Salvatorkerkkoor te Hillegersberg (tot 1980).

1975. Muzikaal leider van het Interkerkelijk koorproject ‘Kom Tezamen’ (tot 1977).

1976. Einddiploma Schoolmuziek. Studie Koordirectie bij Jan Eelkema en cursussen van de Kurt Thomas-stichting. Leraar muziek aan het Groen van Prinsterercollege te Den Haag.

1979. Einddiploma Koor- en Orkestdirectie in de kathedraal van Rotterdam. Dirigent van de Voorburgse Oratorium Vereniging (tot 1991).

1980. Dirigent van het gemengd koor Die Haghe/Fidelio te Den Haag (tot 1983) als opvolger van Anne Posthumus.

1983. Leraar muziek aan het Zandeveltcollege te ’s-Gravenzande. Tweede dirigent van het Chr. Residentie Mannenkoor te Den Haag (tot 2000), naast Anne Posthumus en later Aad van der Hoeven.

1987. Dirigent van de Chr. Oratoriumvereniging ‘Hosanna’ te Maasland, waar hij Addie de Jong opvolgde.

1989. Muzikaal leider van tournees met de bekende gospelzanger en -componist Adrian Snell (The Passion en Alpha & Omega (1992)).

1991. Einde muziekleraarschap aan scholen.

Dirigent van het Vrije Tijds Koor te Den Haag en het Ichthuskerkkoor te ’s-Gravenzande (tot 1994). Ervaring met wereldlijke muziekstijlen zoals opera, operette en musical, en kerkmuziek.

1993. Dirigent van het Speelman Familiekoor (tot 2002).

1994. Dirigent van het Chr. Mannenkoor ‘De Verenigde Zangers’ te Barendrecht (tot 1998) als opvolger van Anne Posthumus. Hier begon de hechte samenwerking met Hans Cok als begeleider.

1995. Leraar Nederlands voor anderstaligen bij het ROC Mondriaan (vh. Dario Fo) in Naaldwijk.

2000. Dirigent van het Chr. Gemengd Koor ‘Zanglust’ te Rotterdam-Pernis.

Tijdens zijn nu 40-jarige carrière bouwde hij met zijn verschillende koren een imposante repertoirelijst op: van de grote oratoria (Elias, Paulus, Messiah, Die Schöpfung, Weihnachtsoratorium, Johannes Passion) tot moderne werken als ‘The Throne’ van Hans Cok, ‘De Schepping’ van Bredewout en ‘The Promise of Christmas’ van Burgess; van opera en operette tot musical, van gospel tot kerkmuziek en de missen van Schubert, Vierne, Charpentier, Gounod en Mozart, de requiems van Fauré, Mozart en Brahms en de psalmen van Mendelssohn. En daartussendoor uiteraard nog vele andere grote en kleinere werken.

Een absoluut hoogtepunt was in 1993 de tournee met ‘Hosanna’ naar Duitsland (Thüringen, de geboorte- streek van Mendelssohn), met uitvoeringen van de ‘Elias’ in Reichenbach en Mylau.

Vele bekende solisten stonden bij hem op het podium, zoals: Math Dirks, Marjorie Ginczinger, Margaret Roest, David Sam, Ioan Micu, Hildegard Bopp, Jan Alofs, Aerde Kuiper, Lisette Emmink, Ludmilla Romanova, Frank Fritschy, Joke de Vin, Ludwig van Gijseghem, Myra Kroese, Maja Roodveldt, Julian Hartman, Timothy Neill Johnson, Joost van der Linden, Palle Fur Jörgenson, Nienke Oostenrijk, Frans Fiselier, Martine Straesser, Heleen Koele, Pieter Hendriks, Rein Kolpa, Wiard Witholt, Kevin Skelton, Esther Putter, Cora Peeters, Sander Heutinck, Martijn Sanders, Luciana Mancini, Bart de Kegel, Bas Kuijlenburg, Ruzanna Nahapetjan, en (recent) Mirjam Feijer. En dan vergeten we nog bijna de sopraan die hij het beste kent: Henny Speelman!

Christelijk Gemengd Koor ‘Zanglust’, Pernis

‘Zanglust’ is opgericht in 1923 en staat sinds januari 2000 onder leiding van Kees Schrijver, met als vaste begeleider Hans Cok. Het repertoire omvat gewijde muziek, musicals, licht klassieke werken en volksliedjes. Het koor verleent medewerking aan kerkdiensten en treedt ook regelmatig op in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Hoogtepunten waren in 2005 de première van het kerstoratorium ‘Nieuw Begin’ van Bredewout en in 2008 het jubileumconcert met ‘De Schepping’ van Bredewout. Een jaarlijks terugkerend hoogtepunt is het kerstconcert in Hoogvliet.

‘Zanglust’ repeteert elke maandagavond in gebouw Rehoboth in Pernis. Nieuwe leden zijn altijd welkom. Meer informatie: (010) – 416 02 66.

Vrije Tijds Koor, Den Haag

Op 24 maart 1983 is het Haags Vrije Tijds Koor opgericht, met als eerste dirigent Henk Smaling. Na diens overlijden (in 1991) heeft Kees Schrijver zijn plaats ingenomen en is nu ruim 20 jaar dirigent van ons koor. Grotere werken die wij uitvoerden waren ‘The promise of Christmas’ van Burgess en ‘De Schipbreuk’ van Wagenaar. Naast het jaarlijkse kerstconcert treedt het koor regelmatig op in verzorgingstehuizen en dergelijke. Sinds 2008 is Hans Cok onze vaste begeleider.

Naast serieus repeteren is ook gezelligheid ons streven.

Speelman Familiekoor

Het Speelman Familiekoor is opgericht op 30 oktober 1993 ter gelegenheid van de presentatie van het boek ‘Genealogie van het geslacht Speelman’.

De repetities zijn steeds kleine familiereünies en altijd heel gezellig, maar er wordt ook hard gewerkt. Het veelzijdige repertoire wordt gezongen op familiefeesten, in zorgcentra en verpleeghuizen, in kerkdiensten en op festivals. Daarnaast waren er bijzondere optredens, zoals in Wenen, Praag en Canada.

In 2004 werd deelgenomen aan een uniek Familiekorenfestival in de kerk van Overschie. Op 15 november 2008 gaf het koor een jubileumconcert, ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan, in de Dorpskerk te Hoogvliet. Momenteel worden voorberei-dingen getroffen voor een jubileumproject voor het 20-jarig bestaan in 2013.

De eerste negen jaar stond het koor onder de enthousiaste leiding van Kees Schrijver, met pianobegeleiding door Henny Schrijver-Speelman. Van 2003 tot 2008 was dirigent Hans de Wit de inspirerende muzikaal leider.

Sinds 2009 staat het koor onder de deskundige leiding van dirigent Bert Visser.

Het koor heeft twee CD’s uitgebracht: ‘Compilatie’(1999) en ‘Jubileumconcert’(2008).

Mirjam Feijer, sopraan

Zij studeerde zang, piano en directie aan het conservatorium te Zwolle bij Lodewijk Meeuwsen. Aanvankelijk als alt, pas later schakelde zij om naar sopraan, toen ontdekt werd dat de volle, warme klank van haar stem in de hoogte pas echt openbloeit en helemaal tot zijn recht komt. Daarna volgde ze lessen bij Jard van Nes, Timothy Bentch en Margaret Roest. Zij zong in het koor van de Nederlandse Bachvereniging en in het Groot Omroepkoor. Als soliste maakte ze concertreizen naar Canada, Israël, Tsjechië en Luxemburg. Zij werkte mee aan diverse cd-projecten in Duitsland met onder andere de befaamde componist en dirigent John Rutter.

Al meerdere malen was zij te zien op tv, zoals bij het EO-programma Nederland Zingt.

Mirjam is dikwijls te horen als vertolkster van het geestelijk lied, negrospirituals en gospels, maar haar repertoire strekt zich ook uit tot oratorium, opera en liedrecitals en werken van componisten als Pergolesi, Buxtehude, Haydn, Bach, Mozart, Fauré, Mendelssohn en Rossini.

Ook werkte zij mee aan de opera’s Die Zauberflöte en Le Nozze di Figaro van Mozart. Met theater Sonnevanck trok ze door het land in muziektheaterproductie De sneeuwkoningin van Daan Manneke.

Naast haar solistische activiteiten heeft Mirjam een lespraktijk in Den Haag en geeft ze koorscholing aan verschillende koren in Den Haag en omstreken (ook bij ‘Hosanna’).

Meer informatie vindt u op: www.mirjamfeijer.nl.

Hans Cok, orgel en piano

Hans Cok is sinds 1997 de vaste begeleider van ‘Hosanna’, sinds 2000 van ‘Zanglust’ en sinds 2008 ook van het Vrije Tijds Koor. Hij volgde orgel- en pianoles bij Kees van Eersel, die hem voorbereidde voor het conservatorium. Aan het conservatorium te Rotterdam volgde hij als hoofdvakken orgel en compositie bij resp. Jet Dubbeldam en Theo Loevendie. In 1980 behaalde hij het UM-diploma (Uitvoerend Musicus) orgel. Sinds 1975 is hij als docent piano en orgel verbonden aan de Toonkunstmuziekschool te Barendrecht. Naast het begeleiden van verschillende koren heeft hij ook ervaring opgedaan als koordirigent. Vanaf zijn jeugdjaren schreef hij regelmatig composities. ‘Hosanna’ heeft zijn grootste werk: ‘The Throne, a Symphony of Worship’, een werk voor koor, orgel en orkest over teksten uit Openbaring, al twee keer uitgevoerd.

Bert Visser, dirigent en begeleider

Bert Visser, geboren in 1963, ontving al op zeer jeugdige leeftijd de eerste orgellessen.

Na aanvankelijk enige jaren van studie aan de Technische Universiteit te Delft, besloot hij toch een muziekvakstudie te gaan volgen, hetgeen onder leiding van Koos Bons te Maassluis resulteerde in de staatsexamens orgel en piano, en later ook koordirectie. Hij is sinds 1984 als organist verbonden aan de Christelijk Gereformeerde Maranathakerk te

’s-Gravenzande en treedt regelmatig op als solist, als begeleider of als dirigent van verschillende gemengde koren.

PROGRAMMA

1. Gezamenlijke koren en samenzang:

O God, die droeg ons voorgeslacht (Liedboek 397) arr. John Rutter

Openingstoespraak

Gezamenlijke koren: Sanctus uit Messe Solennelle – Charles Gounod

2. Chr. Gemengd Koor ‘Zanglust’

Psalm 23 – R. Carmichael

Zo lief had God ons al – J. Owens

Wishing you were somehow here – Andrew Lloyd Webber

Deep river / Steal away – twee spirituals, arr. J. Rutter

Heer, mijn hart zoekt U te vinden – Johan Bredewout

3. Speelman Familiekoor o.l.v. Bert Visser

Honour Him alone / Kijk eens om je heen
(Uit: The 10 Commandments – Parker / Ned. tekst: R. Koster)

God is so Good
(Traditional – D.E. Wagner, tekst: C. Lee)

Die launige Forelle (enkele delen)
(Variaties over Schuberts lied, door F. Schöggl)

Een nachtegaal in Echternach
(Uit: ‘Vier redeloze zangen’. Tekst: D. Zonderland. Muziek: A. de Klerk)

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
(Tekst en muziek: R. Shaffy. Arr. H. Ruiter)

’k Heb mijn wagen volgeladen
(Koorparafrase door Lex Karsemeijer)

PAUZE

4. Gezamenlijke koren

‘And in that day’ uit Alpha & Omega – Adrian Snell

Alle mannen: Der Herr hat des Tages … – F. Mendelssohn (Psalm 42)

5. Vrije Tijds Koor

Shiwiti Adoshem – uit: Kantate ‘Israel zingt’ – F. Schorer

Nocturnes Mozart: Piu non si trovano / Se lontan ben mio

Ave Verum Corpus – W.A. Mozart

Still wie die Nacht – C. Böhm

Avondkantate – C. van Rennes

6. Chr. Oratoriumvereniging ‘Hosanna’

Wie der Hirsch schreit – F. Mendelssohn (Psalm 42)

Agnus Dei / Libera me – G. Fauré (Requiem)

Wie lieblich sind deine Wohnungen – J. Brahms (Ein deutsches Requiem)

7. Afsluiting

8. Gezamenlijke koren

Wohl mir, dass ich Jesum habe – J.S. Bach

Gezamenlijke koren en samenzang:

Loof de Koning, heel mijn wezen (Liedboek 460) – arr. Dirk Zwart