Artistieke leiding Leo Smeets 2022-02-27T23:34:46+00:00

Dirigent: Leo Smeets

Sinds november 2021 is Leo Smeets uit ’s Hertogenbosch onze dirigent, waarmee we na de corona-lockdowns pas in januari 2022 goed op gang kwamen. Leo volgde zijn muzikale opleiding aan het Brabants Conservatorium in Tilburg, waar hij in 1983 de onderwijsakte B Hoorn behaalde bij Herman Jeurissen. Van 1980-1984 volgde hij als actief deelnemer de Kurt Thomas-zomercursus koordirectie in Den Haag. Verder volgde hij in 1994 een internationale dirigentencursus in Zwitserland.

In 1986 behaalde hij zijn UM-diploma koordirectie bij Jan Boogaarts en Cees Rotteveel en in 1996 zijn Praktijkdiploma Orkestdirectie bij Jac van Steen. Tussendoor volgde hij nog privélessen koordirectie bij Joop Schets en privélessen zang bij voormalig tenor van het Groot Omroepkoor Jaap Smit. Daarnaast volgde hij internationale zomercursussen Gregoriaans in Duitsland en België.

Sinds 1980 is hij werkzaam geweest als koordirigent bij verschillende koren in Noord-Brabant en Gelderland, maar ook in Rotterdam. Als koordirigent in Nijmegen, Geldrop, Overasselt, Venlo, Valkenswaard, Eindhoven en als orkestdirigent in Roosendaal.

Van 1996 t/m 1998 werkte Leo als koordirigent in Rotterdam met het Universiteitskoor en -orkest Erasmusica. Concerten in de Doelen en een buitenlandse tournee waren de hoogtepunten gedurende die periode. Tijdens de dodenherdenking op 4 mei 1998 dirigeerde Leo het Requiem van Mozart in combinatie met ‘de Stroom’ van Lex van Delden in de Laurenskerk van Rotterdam met een ad hoc koor en orkest. Momenteel werkt Leo als instrumentaal docent hoorn, trompet en piano op twee muziekscholen. Hij leidt sinds bijna 10 jaar als cursusleider een succesvolle dirigentencursus bij muziekschool Rick in Weert. Sinds eind 2021 is hij nu ook werkzaam als vakleerkracht muziek in het Basisonderwijs.

Kortom: een enthousiast, veelzijdig en gepassioneerd musicus met veel aandacht voor stemvorming bij zijn koren.

Meer informatie over Leo vind je op zijn eigen website: www.leo-smeets.nl