Maasland genoot van ‘Hosanna’

Het jubileumconcert van ‘Hosanna’ op 10 november jl. viel goed in de smaak bij het publiek en werd beloond met een langdurige ovatie. Koor, solisten, orkest en organist lieten zich onder de uitstekende leiding van Hans Cok inspireren door de boeiende muziek van Mozart, Mendelssohn en Gounod. Een gevarieerd programma, waarin de verschillende stijlen van deze componisten goed tot hun recht kwamen. Het 85-jarig ‘Hosanna’ bracht de werken op het hoge niveau dat we al jaren gewend zijn. Hoewel de vergrijzing en het ondertal mannen ook bij ‘Hosanna’ toch wel nijpend worden, was de balans in het koor prima in orde, al hadden ze in de zachte gedeeltes soms wel wat moeite om boven het massieve orkest uit te komen.

Het Dordts Kamer Orkest speelde geïnspireerd, zodat er heel wat te genieten viel, ook door de soli van verschillende instrumenten en de aanvulling door het grote orgel. De akoestiek van de Nieuwe Kerk doet dan de rest.

Ook het solistenkwartet was geweldig, een uitstekende keuze van ‘Hosanna’. Veel complimenten voor de uitvoering uit het publiek, ook van deskundigen zoals de vorige dirigent, Kees Schrijver. Meerdere luisteraars gaven aan dat vooral de mis van Gounod ontroerend mooi was en hen een brok in de keel bezorgde.

Omdat er geen recensent was, willen we u nog even mee laten lezen met een paar schriftelijke reacties die het bestuur van Hosanna mocht ontvangen.
De afgevaardigde van de KCZB:
“Ik heb afgelopen vrijdag namens de regiocommissie van de KCZB uw jubileumconcert bezocht. Ik wil u in de eerste plaats bedanken voor de uitnodiging en u feliciteren met uw 85e verjaardag. Mijn vrouw en ik hebben een bijzonder mooie avond gehad: u heeft in uw programmaboekje niets teveel gezegd over uw koor: u bevestigde deze avond uw goede reputatie: er was een mooie koorklank en ook het geringe aantal mannen liet, zo nu en dan, duidelijk van zich horen. Er waren ook goede solisten met mooie stemmen. Ook het programma was mooi gekozen. Bijzonder hebben we genoten van de mis van Gounod, die voor ons niet zo bekend was. Bijzonder vonden we ook de gedoseerde extra orgelklank die de muziek nog mooier maakte. Ik wens u namens de KCZB weer mooie koorjaren toe en ik kom nog graag eens naar uw koor luisteren.”
Een oud-wethouder van Midden-Delfland:
“Prachtig jubileumconcert van Hosanna. Feestelijk in het zwart met paarse shawls en strikjes stonden de dames en heren van Hosanna gisteravond op het podium van de Nieuwe kerk. Zij hebben een jaar gestudeerd voor deze uitvoering.
Onder leiding van dirigent Hans Cok gaven zij een schitterend concert, samen met het Dordts Kamer Orkest en sopraan Wendy Roobol, alt Martine Straesser, tenor Sebastian Brouwer en bas Bert van de Wetering. Organist Leo Hans Koorneef maakte het geheel compleet. De Krönungs-Messe van Mozart, twee werken van Felix Mendelssohn, en de Messe Solennelle de Sainte-Cécile van Gounod. In golven ging de muziek door de kerk. Je werd er eerbiedig van. Wat een kracht en harmonie. Werkelijk prachtig. Complimenten Hosanna!”

(Geplaatst in de Maassluise Courant en de Midden-Delfland Schakel, maar helaas wel flink ingekort). 

Foto: ‘Hosanna’ in de Nieuwe Kerk                    Fotograaf: J. v.d. Heuvel

2017-11-27T22:53:08+00:00 27-11-2017|