Maaslands ‘Hosanna’ viert 85e verjaardag

De Christelijke Oratoriumvereniging ‘Hosanna’viert op 28 oktober a.s. haar 85e verjaardag.

Hosanna 2017                                                                                 Foto: Bob van Buuren

De historie gaat trouwens eigenlijk nog verder terug: rond 1880 was er al een ‘Hosanna’ actief, in 1916 ontbonden en in 1919 opnieuw opgericht. In 1928 door onvrede tussen de protestantse kerken opnieuw ontbonden en in 1932 weer doorgestart als Christelijke Gemengde Zangvereniging ‘Hosanna’. In 1953 werd dat koor een oratoriumvereniging, met een duidelijke voorkeur voor de grote religieuze werken van de grote klassieke componisten. ‘Hosanna’ is al meer dan vijftig jaar zeer gelukkig met het kiezen van haar dirigenten, zoals van 1961 tot 1974 de toen nog zeer jonge Sander van Marion, en 1974 tot 1987 de begaafde organist en componist Addie de Jong. Onder hun leiding groeide ‘Hosanna’ uit van een ‘dorpskoor’ tot een zeer volwassen oratoriumvereniging. Van 1987 tot 2012 (25 jaar!) was Kees Schrijver dirigent, waarna het stokje werd overgenomen door Hans Cok. Enkele memorabele hoogtepunten: uitvoeringen van de ‘Elias’, de ‘Paulus’, de ‘Messiah’, de ‘Schöpfung’, ‘Ein deutsches Requiem’, de ‘Johannes Passion’ en het ‘Weihnachtsoratorium’, en veel ‘kleinere’ werken, waaronder het ‘Requiem’ van Fauré en het ‘Te Deum’ van Mozart en diverse missen. Onvergetelijke concertreizen werden gemaakt naar Duitsland: Münchberg en Mylau met de ‘Elias’, en recent met ‘Ein deutsches Requiem’ naar Trier.
Het christelijke karakter van het koor wordt onderstreept door medewerking aan kerkdiensten, meestal in Maasland, maar ook in Mechelen en Antwerpen, waarbij delen van missen werden uitgevoerd, of ‘cantates’ werden samengesteld van delen uit grote werken.
Het jubileum wordt voor de leden gevierd op 28 oktober met een koordag, af te sluiten met een feestelijk diner. Hiervoor wordt ook gewerkt aan een foto-expositie over de geschiedenis.
Daarna volgt op vrijdag 10 november een jubileumconcert in de Nieuwe Kerk van Maasland. Dat wordt genieten van een afwisselend programma met werken van Mozart (Krönungs-Messe), Gounod (Messe Solennelle) en Mendelssohn (Psalm 13 en 42: ‘Wie der Hirsch schreit, nach frischem Wasser’). Met het Dordts Kamer Orkest in grote bezetting en gerenommeerde solisten: de sopraan Wendy Roobol, Martine Straesser (alt), Sebastian Brouwer (tenor) en Bert van de Wetering (bas-bariton). Aan het orgel Leo Hans Koornneef, de vaste organist van de Nieuwe Kerk.
Binnenkort meer informatie in de regionale pers en op website ‘www.covhosanna.nl’.

2017-11-04T22:39:08+00:00 20-10-2017|