Helaas hebben we geen recensie van het concert gezien in de plaatselijke pers. Dan zullen zowel medewerkers als publiek het erover eens zijn dat de recensent wat gemist heeft!
Ondanks het feit dat er in de dagen voor Kerst erg veel te doen is, was de kerk goed bezet en werd er volop genoten van de weergaloze, 300 jaar oude muziek van Bach. Dirigent, koor, orkest en solisten hadden er duidelijk veel plezier in en brachten het Weihnachtsoratorium vol overtuiging.
De solisten waren van grote klasse, ook in de inleving in hun rol. Daarin mag Frank Fritschy zeker apart worden genoemd, die met zijn invalbeurt voor de ziek geworden Rein Kolpa een fantastische evangelist vertolkte. Wel jammer voor Rein, zijn ouders,  en de Maaslanders die speciaal voor hem gekomen waren, maar met Frank kwam het concert ook helemaal goed. De alt Marie Anne Jacobs groeide ook op in Maasland, beschikt over een prachtige warme stem en vond het duidelijk geweldig om hier een keer te kunnen zingen. Tamar Niamut (sopraan) en Hans Pieter Herman (bas) hebben ook perfect geschoolde stemmen en lieten dat in de goede akoestiek van de Nieuwe Kerk duidelijk horen. Er was ook nog een verrassing die niet in het programmaboekje stond: in de befaamde sopraan-aria ‘Flösst mein Heiland’ klonk een perfecte echo vanaf het orgel, mooi afgestemd op de stem van Tamar, uitgevoerd door niemand minder dan Nelleke den Broeder.
Onder de inspirerende leiding van onze dirigent Hans Cok haperden koor en orkest geen moment. Het Dordts Kamer Orkest heeft dan ook een uitstekende bezetting, zeker ook op de plaatsen waar het er in dit werk op aankomt: pauken, trompetten, hoorns, hobo’s, fluiten, cello… in de  muziek van Bach krijgen zij de kans om zich goed te laten horen, en daar maakten zij dankbaar gebruik van. Ook de strijkers weerden zich geweldig, het geheel  klonk als een klok. Margriet den Hartog, met haar eigen koororgel, leverde daaraan zeker een belangrijke bijdrage.

Zo sloot ‘Hosanna’ een jaar van studie op deze fantastische muziek in stijl en op niveau af. Tot opluchting van velen, want de Generale Repetitie was, met het ontbreken van een paar mensen op cruciale plekken en een zieke Rein Kolpa, nogal moeizaam verlopen.

Op deze plaats nog even een woord van dank aan de assistentie van andere koren: een flinke delegatie van COV Ridderkerk, maar ook uit Rijswijk, Den Haag en Monster droegen enthousiaste zangers bij aan de goede balans in het koor.
De reacties vanuit het publiek waren dan ook uiterst lovend, zowel van de ‘gewone’ luisteraars als van deskundigen als de vorige dirigent Kees Schrijver. Allen onder de indruk van de kwaliteit van dit concert.
Dank ook aan onze donateurs, sponsors en subsidieverstrekkers: de gemeente Midden-Delfland, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting ‘Loswal de Bonnen’ en Fonds 1818.
                   
Van de uitvoering werden veel foto’s gemaakt en ook een filmpje. Het microfoontje in zo’n fotocamera kan niet alles aan, de trompetten schetteren een beetje overheersend, maar vooral voor de medewerkenden erg leuk om op internet terug te zien: https://youtu.be/nLluLEcuzMQ
Fotograaf: J.M. van den Heuvel
2017-09-20T17:22:19+00:00 05-01-2017|