Op vrijdag 26 oktober 2012 a.s. viert de Maaslandse Christelijke Oratoriumvereniging ‘Hosanna’ haar 80-jarig bestaan met een uitvoering van de ‘Elias’ van Felix Mendelssohn Bartholdy.

Dit bij dirigent en koor zeer geliefde werk werd al enkele malen eerder uitgevoerd, zoals ook in 1993 in de geboortestreek van Mendelssohn, Thüringen, in de voormalige DDR. Nu wordt het het afscheidsconcert van dirigent Kees Schrijver, die het gezien zijn leeftijd wat rustiger aan wil gaan doen.

Sinds 1987 (25 jaar lang) was Kees Schrijver de inspirerende dirigent van ‘Hosanna’. Hij volgde eerst de Pedagogische Academie, daarna schoolmuziek, trompet en koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium, gevolgd door Kurt Thomascursussen en koor- en orkestdirectie bij Jan Eelkema. Als muziekleraar en leraar Nederlands is hij betrokken bij het onderwijs. Hij is dirigent van  het Haags Vrije Tijdskoor en het Christelijk Gemengd Koor ‘Zanglust’ te Pernis, en was 2e dirigent van het Christelijk Residentie Mannenkoor. Ook dirigeerde hij enkele projecten van de bekende gospelzanger en componist Adrian Snell, zoals ‘The Passion’ in 1992.

Onder zijn leiding heeft ‘Hosanna’ vele grote werken uitgevoerd, waaronder de ‘Elias’ en de ‘Paulus’ van Mendelssohn, ‘Messiah’ van Georg Friedrich Händel, ‘Die Schöpfung’ van Joseph Haydn, ‘Ein deutsches Requiem’ van Johannes Brahms, ‘Matthäus Passion’ van Georg Philipp Telemann en het ‘Weihnachtsoratorium’ en de ‘Johannes Passion’ van Johann Sebastian Bach. Ook de première van ‘The Throne’ van Hans Cok in 2006 vond onder zijn leiding plaats.

Kees Schrijver heeft zich in zijn periode bij ‘Hosanna’ vaak laten inspireren  door Mendelssohn. Hij ondernam ook verscheidene studiereizen naar de plaatsen waar Felix zijn sporen naliet. Zo ontwikkelde hij zich tot een Mendelssohn-kenner bij uitstek.

Tijdens zijn jubileumconcert voor 40 jaar dirigentschap in april jl. was de uitvoering van Psalm 42 van Mendelssohn (‘Wie der Hirsch schreit’) dan ook het grote hoogtepunt, en daar mocht hij uit handen van burgemeester Roodenburg een koninklijke onderscheiding in ontvangst nemen voor zijn verdiensten voor het Maaslandse culturele leven.

Het jubileumconcert/afscheidsconcert is op vrijdag 26 oktober 2012 om 20.00 uur, in de Nieuwe Kerk aan de Huis te Veldelaan 16 in Maasland. Het orkest RBO-Sinfonia komt begeleiden en er zijn weer top-solisten aangetrokken, waaronder de Maaslandse tenor Rein Kolpa.

Noteert u de datum alvast; volgende week meer informatie.

2015-09-23T11:58:01+00:00 26-10-2012|